Maantaina 18.12.2023 iltapäivällä Carunalla oli suunniteltu neljän tunnin sähkökatko. Lintulan keskuksen sähköliittymä on Liedon kaupungin omistuksessa, joten ilmoitukset katkoista olivat menneet jonnekin kaupungin organisaatioon eivätkä silloin välittyneet Osuuskunnalle.

Keskuksen kaksi rinnakkaista UPS-laitetta jaksavat syöttää virtaa vajaat puolitoista tuntia. Akkujen tyhjenemisestä saatiin tieto, mutta se tuli liian myöhään. Ennen kuin ehdimme käynnistämään aggregaatin, laitteista olivat virrat katkenneet. Koska taustajärjestelmää ei ollut ajettu asianmukaisesti alas, tiedot olivat pahasti korruptoituneet. Tämän johdosta järjestelmä jouduttiin rakentamaan käytännössä uudelleen varmuuskopioiden avulla. Kotipäätteiden toiminnan varmistamiseksi käynnistettiin varajärjestelmä, mutta valitettavasti sen pystyttäminen vei aikaa ja muutamien lisävaurioiden takia yhteyksissä ilmeni katkoja. Tämän lisäksi joulun loma-aika viivästytti korjauksia.

Taustajärjestelmä saatiin kokonaan korjatuksi sunnuntaina 7.1.2024 ja muut ilmenneet viat maanantaina 8.1. Saatavissa olevan tiedon ja todennäköisyyden mukaan kaikki kotipäätteet toimivat jälleen normaalisti.

Kaikista vikatapauksista on otettava oppia ja tästä tapauksesta sitä saatiin todella paljon. Olemme nyt tehneet seuraavat välittömät toimenpiteet:

Keskukseen hankittiin muista järjestelmistä riippumaton hälytyslaitteisto, joka lähettää tekstiviestit vastuuhenkilöille kun virta katkeaa. Tämä antaa hieman yli tunnin aikaa käynnistää varavoimakone, mikäli verkkosähkö ei palaudu. Carunalta tulevat ilmoitukset suunnitelluista sähkökatkoista välitetään nyt myös Osuuskunnan vastuuhenkilöille. Taustajärjestelmälle on nyt nopeasti käyttöön otettava varajärjestelmä, jolla nettiyhteydet voidaan varmistaa mikäli varsinainen järjestelmä syytä tai toisesta rikkoutuu. Lisäksi UPS-laitteiston akkukapasiteettia tulleen lisäämään ja suunnittelemme automaattisesti käynnistyvät varavoimakoneen hankintaa. Se on kuitenkin iso investointi ja tämänhetkinen taloudellinen tilanne ei sitä mahdollista.

Osuuskunta toivoo asiakkailta ymmärrystä ja pahoittelee tämän todella hankalan vikatilanteen aiheuttamia katkoja.