Uusista valokuitupäätteistä

Vanhojen Genexis-merkkisten päätelaitteiden valmistus on lopetettu jo muutamia vuosia sitten ja nyt ne ovat lopussa myös osuuskunnan varastosta. Korvaavaa päätettä etsittiin viime vuonna ja parhaaksi todettiin tanskalaisen Icoteran i6850 pääte.

Uusi pääte on ominaisuuksiltaan ja fyysiseltä rakenteeltaan hyvin lähellä vanhaa, mutta toki sillä on oma asennuspohjansa, johon valokaapeli kytketään. Ukkosvahinkoja korjatessa todettiin, että asennuspohjan vaihtoon menee n. tunti, hiukan riippuen päätteen asennuspaikasta, seinämateriaalista ym.

Uudessa päätteessä ainakin seuraavat ovat selviä parannuksia:

  • Pienemmät viiveet = nopeampi yhteys
  • Perinteisen 2,4 GHz rinnalla myös nopeampi 5,0 GHz WLAN (WiFi)
  • Selkeämpi ja nopeampi käyttäjän käyttöliittymä, ns. WEBUI
  • Nopeampi käynnistys esim. sähkökatkon jälkeen
  • Selkeämmät merkkivalot

Päätteen asetusten hallinnan saattaminen kuntoon on vaatinut osuuskunnan (= Timo Ylikännön) päässä melkoisesti työtä. Määritykset alkavat nyt olla kohdallaan ja mm. ohjelmistopäivitysten hallinta toimii jopa paremmin kuin vanhojen päätteiden kanssa.